Αλλαγή γραμματοσειράς
Ημερομηνία Παρ Δεκ 03, 2021 12:50 am
foss.aueb.gr
Αρχική Κοινότητας Fun Section General Discussion

General Discussion

Απορίες της επόμενης ημέρας.

Post anything interesting over discussion here. Be polite, be serious.

Απορίες της επόμενης ημέρας.

Δημοσίευσηαπό Frouk » Πέμ Δεκ 11, 2014 1:42 pm

Καταρχάς,ωραίο το event που κάνατε άμα υπάρξει κάτι παρόμοιο θα σας ξανάρθω.

Έχω δυο γενικές απορίες όμως.

Αρχικά ποια είναι η σύνδεση του linux με το foss;
το Linux είναι απλά ένα εργαλείο για να γράφετε ανοιχτό λογισμικό ή γράφετε ανοιχτό λογισμικό για να υποστηρίξετε και να αναπτύξετε το Linux;
Πριν έρθω στην παρουσίαση και πριν δω το logo αλλά και το περιεχόμενο του forum θα έλεγα ότι το Linux είναι απλά ένα μεγάλο project ανοιχτού κώδικα αλλά τώρα μπερδεύτηκα λίγο.

Η δεύτερη απορία μου είναι περί πόσο noob friendly είναι το open-source.
Γενικά έχω γράψει διάφορα μικρά προγραμματάκια αλλα η δομή τους και η υλοποίηση τους γινόταν με τρόπο που φανταζόμουν εγώ εκείνη την στιγμή και κύριο στόχο είχε να τελειώνω γρήγορα και αυτό που φτιάχνω να δουλεύει,δεν κοίταζα καθόλου αυτό που φτιάχνω να μπορεί να το κατανοήσει ένας τρίτος και να μπορεί να το αναπτύξει.

Αυτήν την στιγμή έχω αρκετό χρόνο,όρεξη και ιδέες για να αρχίσω να ασχολούμαι με "δικά μου" projects αλλα μήπως είναι καλύτερα να περιμένω και να δω πως γίνετε η δουλειά πρώτα;
BTW είμαι μόλις στο 3ο εξάμηνο στην σχολη και τα μαθήματα τα έχω πάρει με την σειρά που προτείνει το πανεπιστήμιο.

thank you
Frouk
Open Member
 
Δημοσ.: 4
Εγγραφη: Πέμ Δεκ 11, 2014 12:21 pm

Re: Απορίες της επόμενης ημέρας.

Δημοσίευσηαπό Funky » Πέμ Δεκ 11, 2014 2:38 pm

Frouk έγραψε:Αρχικά ποια είναι η σύνδεση του linux με το foss;


To Linux ξεκίνησε ως free και open source. Σήμερα οι περισσότερες διανομές είναι επίσης free και open. Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για το foss ψάξε τον stallman, το gnu και το FreeSoftwareFoundation.

Frouk έγραψε:το Linux είναι απλά ένα εργαλείο για να γράφετε ανοιχτό λογισμικό ή γράφετε ανοιχτό λογισμικό για να υποστηρίξετε και να αναπτύξετε το Linux;


Και τα δύο, και όχι μόνο. Μπορείς να γράφεις και closed source λογισμικό :lol: Κανείς δε σε εμποδίζει να πάρεις μία open source εφαρμογή, να τη φτιάξεις όπως θες εσύ και να τη μοιράζεις σε άλλους. Αν αναφέρεσαι στο τι κάνει η κοινότητα προτιμώ να απαντήσει κάποιος παλιότερος για να μη λέω μπαρούφες :D

Frouk έγραψε:Πριν έρθω στην παρουσίαση και πριν δω το logo αλλά και το περιεχόμενο του forum θα έλεγα ότι το Linux είναι απλά ένα μεγάλο project ανοιχτού κώδικα αλλά τώρα μπερδεύτηκα λίγο.


Ο πυρήνας είναι. Άλλοι πιθανοί και όμοιοι πυρήνες επίσης είναι. Και οι διανομές, ξεχωριστά ή "οικογενειακά". Διάφορες εφαρμογές, και αυτές μπορεί να είναι open source projects.

Frouk έγραψε:Η δεύτερη απορία μου είναι περί πόσο noob friendly είναι το open-source.


Γενικά το open-source; Σκεφτόμενος τα αμέτρητα tutorials, guides, error solutions κτλ και τα active communities που υπάρχουν στο internet τότε είναι αρκετά noob friendly.

Δε θυμάμαι ακριβώς τι ρώταγες μετά την παρουσίαση για τις άδειες κτλ. Δεν έχω ασχοληθεί πολύ με αυτά, αλλά κάποιος άλλος θα ξέρει να απαντήσει με σαφήνεια.
Educate yourself. In time· share what you have learned.
Άβαταρ μέλους
Funky
 
Δημοσ.: 12
Εγγραφη: Τετ Νοέμ 30, 2011 9:11 pm
Operating System: Arch

Re: Απορίες της επόμενης ημέρας.

Δημοσίευσηαπό Frouk » Πέμ Δεκ 11, 2014 2:51 pm

Αναφέρομε κυρίως στο τι κάνει αυτή εδώ η κοινότητά.
Ισως θα επρεπε να εχω ξεχωρίσει το foss απο το foss.aueb.gr στο post μου. :lol:
Frouk
Open Member
 
Δημοσ.: 4
Εγγραφη: Πέμ Δεκ 11, 2014 12:21 pm

Re: Απορίες της επόμενης ημέρας.

Δημοσίευσηαπό Master_ex » Πέμ Δεκ 11, 2014 4:18 pm

Γεια και από 'μένα. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την παρουσίαση :D

Frouk έγραψε:Αρχικά ποια είναι η σύνδεση του linux με το foss.aueb.gr;
το Linux είναι απλά ένα εργαλείο για να γράφετε ανοιχτό λογισμικό ή γράφετε ανοιχτό λογισμικό για να υποστηρίξετε και να αναπτύξετε το Linux;


Θα σου απαντήσω με βάση τη δική μου οπτική γωνία. Το foss.aueb.gr είναι ένας χώρος που επιτρέπει να συγκεντρωθούν διάφορα άτομα από το Ο.Π.Α. που έχουν κοινό ενδιαφέρον το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό ή και hardware. Το κοινό χαρακτηριστικό δηλαδή των "μελών" που προσελκύει η κοινότητα είναι αυτή η κουλτούρα.

Από εκεί και πέρα το Linux όπως είναι μόνο ένα εργαλείο που τυχαίνει τουλάχιστον να το χρησιμοποιεί η πλειοψηφία αν όχι όλοι μας.

Δεν είναι ο αυτοσκοπός της κοινότητας να αναπτύξει ή να υποστηρίξει το Linux. Για παράδειγμα κάλλιστα θα μπορούσαμε να αγκαλιάσουμε άτομα που δείχνουν ενδιαφέρον για κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα όπως κάποιο *BSD ή έστω για κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές foss όπως Gimp ή LibreOffice.

Είμαι αρκετά σίγουρος βέβαια πως κάποιος που θα ενδιαφερθεί για το Gimp ή το LibreOffice πέραν του να κάνει απλά τη δουλειά του, πιθανώς να ενδιαφερθεί για όλη την κουλτούρα στην οποία αναφέρομαι και ενδεχομένως να μυηθεί στο Linux.

Ως συνέπεια το Linux είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να γράφουμε λογισμικό (ελεύθερο/ανοιχτό ή μη) και γράφοντας ελ/λακ αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε όχι μόνο το Linux αλλά όλο το οικοσύστημα του ελ/λακ.

Ελπίζω να σε κάλυψα. Να τονίσω ξανά ότι αυτή είναι η δικιά μου σκοπιά των πραγμάτων και στη κοινότητα είμαι σίγουρος ότι ο καθένας εστιάζει αλλού και έχει ίσως λίγο διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων που όλα όμως περιστρέφονται γύρω από την κοινή κουλτούρα που ανέφερα.

Frouk έγραψε:Η δεύτερη απορία μου είναι περί πόσο noob friendly είναι το open-source.
Γενικά έχω γράψει διάφορα μικρά προγραμματάκια αλλα η δομή τους και η υλοποίηση τους γινόταν με τρόπο που φανταζόμουν εγώ εκείνη την στιγμή και κύριο στόχο είχε να τελειώνω γρήγορα και αυτό που φτιάχνω να δουλεύει,δεν κοίταζα καθόλου αυτό που φτιάχνω να μπορεί να το κατανοήσει ένας τρίτος και να μπορεί να το αναπτύξει.


Γενικά με κάλυψε ο Funky αν βλέπεις τα πράγματα από τη μεριά του χρήστη.

Από τη μεριά του δημιουργού και με αφορμή το υπόλοιπο κομμάτι που παρέθεσα να προσθέσω ότι όπου και να δουλέψεις - άσχετα αν είναι ελ/λακ ή μη ο κώδικας που αναπτύσσεις - πιθανώς να χρειαστεί να συνεργαστείς με άλλους προγραμματιστές και τότε θα πρέπει ο κώδικάς σου να είναι κατανοητός και να τηρεί κάποια standards.

Αν λοιπόν εμπλακείς σε κάποιο project ελ/λακ τότε θα αναγκαστείς να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους που ενίοτε δε θα έχουν ούτε την υπομονή ούτε το χρόνο να ασχοληθούν μαζί σου αν δεν μπορούν να καταλάβουν τον κωδικά σου ή αν πρέπει να τον γράψουν εκ νέου για να τηρεί τα standards του project, οπότε αυτό θα είναι μία καλή ευκαιρία να μάθεις 5 πράγματα χωρίς ίσως την πίεση του να βρίσκεσαι σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον.

Με την ευκαιρία επίσης να πω κάτι γύρω από το οποίο περιστρέφεται το βιβλίο του Σπινέλλη Code Reading: The Open Source Perspective. Αυτό είναι ότι για να μάθουμε να γράφουμε καλύτερο και ποιοτικότερο κώδικα πρέπει να καθίσουμε να διαβάσουμε και αρκετό κώδικα. Τόσο άσχημο κώδικα για να δούμε λάθη που έχουν γίνει και να τα αποφύγουμε όσο και καλό κώδικα για να δούμε τα best practices. Το ελ/λακ προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, να μελετήσεις δηλαδή ποιοτικά projects που πιθανώς να στοίχιζαν και εκατομμύρια δολάρια να αναπτυχθούν από επιχειρήσεις.

Αυτά από'μένα :)
Άβαταρ μέλους
Master_ex
Moderator
 
Δημοσ.: 258
Εγγραφη: Παρ Μάιος 08, 2009 12:14 am
Operating System: .:/ arch \:.


Επιστροφή στην General Discussion

cron
foss.aueb.gr

Μελη σε συνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κρυφοί και 1 επισκέπτης (με βάση τα μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 252 την Πέμ Σεπ 09, 2021 4:43 pm

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Γενέθλια

Κανένα μέλος δεν έχει γενέθλια σήμερα