Γεια και από 'μένα. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την παρουσίαση
Frouk έγραψε:Αρχικά ποια είναι η σύνδεση του linux με το foss.aueb.gr;
το Linux είναι απλά ένα εργαλείο για να γράφετε ανοιχτό λογισμικό ή γράφετε ανοιχτό λογισμικό για να υποστηρίξετε και να αναπτύξετε το Linux;
Θα σου απαντήσω με βάση τη δική μου οπτική γωνία. Το foss.aueb.gr είναι ένας χώρος που επιτρέπει να συγκεντρωθούν διάφορα άτομα από το Ο.Π.Α. που έχουν κοινό ενδιαφέρον το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό ή και hardware. Το κοινό χαρακτηριστικό δηλαδή των "μελών" που προσελκύει η κοινότητα είναι αυτή η κουλτούρα.
Από εκεί και πέρα το Linux όπως είναι μόνο ένα εργαλείο που τυχαίνει τουλάχιστον να το χρησιμοποιεί η πλειοψηφία αν όχι όλοι μας.
Δεν είναι ο αυτοσκοπός της κοινότητας να αναπτύξει ή να υποστηρίξει το Linux. Για παράδειγμα κάλλιστα θα μπορούσαμε να αγκαλιάσουμε άτομα που δείχνουν ενδιαφέρον για κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα όπως κάποιο *BSD ή έστω για κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές foss όπως Gimp ή LibreOffice.
Είμαι αρκετά σίγουρος βέβαια πως κάποιος που θα ενδιαφερθεί για το Gimp ή το LibreOffice πέραν του να κάνει απλά τη δουλειά του, πιθανώς να ενδιαφερθεί για όλη την κουλτούρα στην οποία αναφέρομαι και ενδεχομένως να μυηθεί στο Linux.
Ως συνέπεια το Linux είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να γράφουμε λογισμικό (ελεύθερο/ανοιχτό ή μη) και γράφοντας ελ/λακ αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε όχι μόνο το Linux αλλά όλο το οικοσύστημα του ελ/λακ.
Ελπίζω να σε κάλυψα. Να τονίσω ξανά ότι αυτή είναι η δικιά μου σκοπιά των πραγμάτων και στη κοινότητα είμαι σίγουρος ότι ο καθένας εστιάζει αλλού και έχει ίσως λίγο διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων που όλα όμως περιστρέφονται γύρω από την κοινή κουλτούρα που ανέφερα.
Frouk έγραψε:Η δεύτερη απορία μου είναι περί πόσο noob friendly είναι το open-source.
Γενικά έχω γράψει διάφορα μικρά προγραμματάκια αλλα η δομή τους και η υλοποίηση τους γινόταν με τρόπο που φανταζόμουν εγώ εκείνη την στιγμή και κύριο στόχο είχε να τελειώνω γρήγορα και αυτό που φτιάχνω να δουλεύει,δεν κοίταζα καθόλου αυτό που φτιάχνω να μπορεί να το κατανοήσει ένας τρίτος και να μπορεί να το αναπτύξει.
Γενικά με κάλυψε ο Funky αν βλέπεις τα πράγματα από τη μεριά του χρήστη.
Από τη μεριά του δημιουργού και με αφορμή το υπόλοιπο κομμάτι που παρέθεσα να προσθέσω ότι όπου και να δουλέψεις - άσχετα αν είναι ελ/λακ ή μη ο κώδικας που αναπτύσσεις - πιθανώς να χρειαστεί να συνεργαστείς με άλλους προγραμματιστές και τότε θα πρέπει ο κώδικάς σου να είναι κατανοητός και να τηρεί κάποια standards.
Αν λοιπόν εμπλακείς σε κάποιο project ελ/λακ τότε θα αναγκαστείς να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους που ενίοτε δε θα έχουν ούτε την υπομονή ούτε το χρόνο να ασχοληθούν μαζί σου αν δεν μπορούν να καταλάβουν τον κωδικά σου ή αν πρέπει να τον γράψουν εκ νέου για να τηρεί τα standards του project, οπότε αυτό θα είναι μία καλή ευκαιρία να μάθεις 5 πράγματα χωρίς ίσως την πίεση του να βρίσκεσαι σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον.
Με την ευκαιρία επίσης να πω κάτι γύρω από το οποίο περιστρέφεται το βιβλίο του Σπινέλλη Code Reading: The Open Source Perspective. Αυτό είναι ότι για να μάθουμε να γράφουμε καλύτερο και ποιοτικότερο κώδικα πρέπει να καθίσουμε να διαβάσουμε και αρκετό κώδικα. Τόσο άσχημο κώδικα για να δούμε λάθη που έχουν γίνει και να τα αποφύγουμε όσο και καλό κώδικα για να δούμε τα best practices. Το ελ/λακ προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, να μελετήσεις δηλαδή ποιοτικά projects που πιθανώς να στοίχιζαν και εκατομμύρια δολάρια να αναπτυχθούν από επιχειρήσεις.
Αυτά από'μένα
